After dark all cats are leopards!

Gepubliceerd op 14 mei 2021 om 20:25

Dit Engelse spreekwoord betekent zoveel als dat alle katten hun oerinstinct behouden. Dat is zeker waar, je ziet het terug in vele gedragingen van de kat, zoals bijvoorbeeld het graven naast het eten. Door het eten en de geur daarvan te begraven probeert de kat mogelijke indringers op afstand te houden. Niet echt nodig voor de gemiddelde huiskat, maar het oerinstinct is wél aanwezig. 

Maar wat als de kat een beperking heeft, zoals het missen van een poot, blind of doof is? Ook dan zullen deze instincten blijven bestaan, want het grootste oerinstinct is namelijk overleven! 

 

Kat met beperking in de trimsalon

Ook in de trimsalon heb je met deze oerinstincten te maken. Een kat in nood zal gebruik gaan maken van het flight, fight of freeze (vluchten, vechten of bevriezen) systeem. De eerste keus van de kat zal altijd vluchten zijn, omdat je het beste kunt overleven door niet gewond te raken. Als solitaire jager zijnde is dit een heel belangrijk instinct. Als de kat niet kan vluchten, dan kan hij kiezen om te gaan vechten of te bevriezen. Een kat die blind is of last van epilepsie heeft, zal misschien eerder voor andere opties dan het vluchten kiezen. Daarom is het ook zo belangrijk om de stress van de kat in de trimsalon te minimaliseren, zodat de trimbehandeling zo stressvrij mogelijk kan verlopen.

De blinde en dove kat

Als de kat blind of doof is, of misschien beide, dan is je benadering van de kat heel belangrijk. Andere lichaamsfuncties worden sterker ontwikkeld om de omgeving waar te kunnen nemen. De dove kat zal meer op zicht en reuk gaan varen, de blinde kat meer op reuk en tactiele (voelen) waarnemingen via de snorharen of voetzolen. 

De eigenaar die de vacht van zijn dove en/of blinde kat wil verzorgen, zal hier dus rekening mee moeten houden.

Gedragingen van de dove en blinde kat

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat dove katten:

 • visueler zijn ingesteld dan horende katten
 • de neiging hebben om gedrag van horende katten af te kijken
 • vaker schrikreacties vertonen maar minder angstig zijn
 • vaker agressie inzetten als zij schrikken
 • luider miauwen dan een horende kat
 • waarnemingen ook doen via trillingen.

De blinde kat daarentegen:

 • zal meer op zijn gehoor, geur en gevoel afgaan
 • schrikken sneller van harde geluiden, omdat ze het mogelijke gevaar niet kunnen zien
 • gebruiken snorharen, maar ook de haren bij de oren en poten meer om objecten te lokaliseren
 • sommige laten de staart op de grond hangen om op die manier te navigeren
 • geheugen wordt veel gebruikt om etensbakje, kattenbak etc te kunnen vinden
 • sneller gedesoriënteerd zijn als ze worden opgetild..

 

Vachtverzorging van de dove en/of blinde kat

Met deze gedragingen in het achterhoofd is het duidelijk dat de benadering van de kat het sleutelwoord voor de vachtverzorging wordt. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 

Laat zien aan de dove kat wat je wilt gaan doen. Normaal gesproken werken wij als trimmers staand achter de kat, mede uit veiligheidsoverwegingen. Maar in dit geval kun je ook vanaf de zijkant van de kat werken, zodat de kat je in de gaten kan houden. In sommige gevallen kan, mits het veilig genoeg is, ook staand voor de kat gewerkt worden. Welke keus je ook maakt, hou in alle gevallen contact met de kat door bijvoorbeeld een hand op het lijf te houden. Zeker bij katten die blind én doof zijn, is dit wel een aanrader. Als eigenaar kun je ook de kat op schoot houden tijdens de vachtverzorging. 

 

Waarneming gaat ook via de voetzolen, bijvoorbeeld door trillingen op de vloer. Hier kun je gebruik van maken als je bijvoorbeeld een tondeuse of scheerapparaat gebruikt. Door het apparaat eerst tegen de tafel aan te houden en aan te zetten, voelt de kat de trillingen. Maak de kat hiermee vertrouwd door bijvoorbeeld tegelijkertijd iets lekkers te geven, zodat er een prettige associatie wordt gemaakt met de trillingen van het apparaat. Als de kat geen stress ondervindt van deze trillingen, ga je een stapje verder door het apparaat dichter bij de kat op de tafel te leggen. Als ook dit geen problemen oplevert kun je kleine stukjes vacht scheren, totdat de kat is gewend aan het gevoel. Je kunt als eigenaar dit thuis doen met een kleine mini pet trimmer zoals bijvoorbeeld deze: Mini pet trimmer. Je gebruikt dan uiteraard wel dezelfde kleine stapjes, dus opbouwen en herhalen.

 

Een blinde kat kan goed zijn weg vinden in een vertrouwde omgeving. Belangrijk is om geen grote veranderingen in je huis aan te brengen. Daarom kan het thuis trimmen van de blinde kat een fijne oplossing zijn, omdat ze daardoor minder stress ervaren. Omdat zij wel sneller gedesoriënteerd raken door het optillen, kun je gebruik maken van een favoriet kleed of voor de kat bekende ondergrond op je trimtafel. Als trimmer (maar natuurlijk ook als eigenaar) kun je ook een belletje aan je trimkleding hangen. Op die manier weet de horende kat waar je bent.

 

In huis kun je de overgangen van de ene ruimte naar de andere ruimte markeren met bijvoorbeeld een mat. Zodra de kat deze onder de poten voelt weet de kat dat hij in een andere ruimte komt. Blinde katten springen en klimmen ook. Maar laat een blinde kat niet van je trimtafel springen, omdat hij niet bekend is met de hoogte van de tafel en de omgeving waar hij terecht komt. Zet hem dus altijd terug op een voor de kat bekende plek, van waaruit hij zijn plek wel weer vindt.

 

Als laatste kun je ook met geuren werken, zoals bijvoorbeeld het bekende kleedje waar de kat graag op ligt, of favoriet voer of een snoepje, zodat je de kat kunt geruststellen of afleiden als het spannend wordt. Het werken met geuren kan overigens voor alle katten goed werken, niet alleen voor de dove of blinde kat. Zo kun je werken met een valeriaanzakje, waar ze zich even helemaal op kunnen uitleven en zo de stress wat van zich af kunnen spelen. Deze is vooral geschikt voor katten die doof én blind zijn. Bij de dove kat zijn speeltjes die bewegen het meest geschikt, bij blinde katten maak je gebruik van speeltjes die geluid maken. Ook het inzetten van essentiële oliën kan stress verlagend werken, maar laat je hier door de deskundige wel goed voorlichten. Niet alle essentiële oliën zijn namelijk geschikt voor katten, en kunnen zelfs giftig zijn. 

 

Tot slot

Met een aantal aanpassingen is het prima te doen om de vacht van de dove en/of blinde kat te verzorgen, mits je rekening houdt met de beperkingen. Het is aan ons om creatief te blijven zoeken naar oplossingen om de trimbehandeling zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, ook voor de kat met een beperking!

 

Als je nog meer tips hebt, dan hoor ik die graag. Laat dan even een reactie hieronder achter!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.