“In ancient times cats were worshipped as gods;

they have not forgotten this.” – Terry Pratchett

Katvriendelijk

Iedereen die een kat verzorgt, zal deze uitspraak herkennen. Een kat is geen hond en moet dus ook op een heel andere manier worden benaderd als je iets gedaan wilt krijgen. En dat gaat ook op tijdens het trimmen. Hoe meer je de kat dwingt, hoe meer tegenwerking je zult krijgen. Denk maar eens aan die pil die je aan je kat moet geven...

Een kat is een stressgevoelig dier, alles wat buiten de normale routines valt kan stress opleveren. De stresshormonen die hierbij vrij komen kunnen weken later nog in het bloed worden teruggevonden. Veel stress leidt tot gezondheidsproblemen, en de kat is een meester in het verbergen hiervan. Ook het trimmen kan door de kat als stressvol worden ervaren, daarom is het zo belangrijk om katvriendelijk te werk te gaan.

Katvriendelijk wil zeggen dat ik zo veel mogelijk rekening houd met de aard van de kat en stress probeer te vermijden. De kat bepaalt het tempo, en soms betekent dit af en toe een pauze inlassen. De kat wordt niet gedwongen of vastgehouden tijdens het trimmen, en er worden geen hulpmiddelen zoals een muilkorfje gebruikt om krabben en bijten te voorkomen. Om mijzelf te beschermen knip ik wel standaard de nagels van de voorpoten bij een trimbehandeling.