Wees wijs, chip je kat!

In januari 2023 heeft de regering het voornemen uitgesproken een landelijke chip- en registratieplicht in te voeren voor katten, in het kader van de bevordering van het dierenwelzijn. Jaarlijks raken meer dan 60.000 (!) katten vermist. Doel van de chipplicht is om vermiste katten sneller te kunnen herenigen met hun eigenaar, en ook om de populatie zwerfkatten beter in kaart te kunnen brengen. 

 

Redenen om te chippen

  • Het grootste voordeel is natuurlijk het vergroten van de kans op het terugvinden van je geliefde kat na vermissing! Laat ook je binnenkat chippen, want ook zij kunnen in een onbewaakt moment naar buiten slippen.
  • Loop vooruit op de zaak door nu al te voldoen aan de voorgenomen landelijke chipplicht voor katten. Het kan in de kosten schelen wellicht, zeker als je meerdere katten tegelijkertijd zou moeten laten doen.
  • Steeds meer pensions en kattenhotels eisen een chip bij onderbrenging.
  • Er zijn producten zoals een kattenluik of voerbakken, die alleen op een chip werken. Mocht het in de toekomst nodig zijn om gebruik te moeten maken van dit soort producten, dan is je kat al voorbereid!
  • Een chip is voor een kat die buiten komt veiliger dan een halsbandje. Deze laatste kunnen ze kwijtraken, een chip is altijd uit te lezen, en blijft nergens achter hangen.
  • Check bij je dierenverzekering of het plaatsen van een chip wordt vergoed, sommige verzekeringen doen dit namelijk.

Het chippen van de kat kan direct na een trimbehandeling worden meegenomen. Als je liever op een ander moment dit wilt, dan kan dat natuurlijk ook, maar voor een ander tarief. Check hiervoor de tarievenpagina.

 

Hoe gaat het chippen in zijn werk?

Voor katten wordt normaal gesproken de kleinst mogelijke chip gebruikt. Deze is ca 8 mm lang en 1,4 mm dik. Met een steriele naald wordt de chip direct voor de schouderbladen onder de huid in de nek aangebracht. Dit is de meest veilige positie waar de chip goed ingekapseld kan worden. Hierdoor heeft de kat er geen last van, en gaat de chip ook niet wandelen door het lijf. Ook kunnen de door chip gestuurde producten zoals een voerbak of kattenluik het best op deze plek worden uitgelezen.

Het prikje van de naald kan wel gevoeld worden door de kat, maar van de chip zelf voelt de kat niets. Voor de veiligheid vindt het inbrengen wel altijd met 2 personen plaats; één iemand houdt de kat vast,  en ik doe het chippen. Uiteraard zijn de gebruikte materialen steriel, zodat ontstekingen niet snel zullen voor komen. Dit filmpje laat zien hoe het chippen in de praktijk in zijn werk gaat.

Nadat de chip is geplaatst, wordt alle informatie op een formulier ingevuld, die wordt gekoppeld aan het nummer van de ingebrachte chip. Dit formulier neem ik mee, en ik zal de chip voor de eigenaar registreren in de database Petbase. De eigenaar krijgt direct na registratie een email van Petbase, dat de chip is geregistreerd. Je kunt dan eventuele wijzigingen via je account wijzigen. Petbase is aangesloten bij Europetnet, waardoor je huisdier na vermissing in heel Europa op te sporen is. Meer info kun je vinden op www.petbase.eu