Bloeddrukmeting
Een te hoge of lage bloeddruk kan het gevolg zijn van allerlei medische problemen. Een normale bloeddruk van een kat ligt tussen de 120 en 160 mmHg. Een te lage bloeddruk komt weinig voor bij katten, in tegenstelling tot een te hoge bloeddruk.
Symptomen van een te lage bloeddruk zijn slapte, flauwte en/of sufheid. Oorzaken kunnen een hartprobleem, bloeding of een onderliggende ziekte zijn.
Bij een te hoge bloeddruk zie je symptomen zoals slechter zien, soms acute blindheid, bloedingen in het oog, of een zwalkende loop. Ook afwijkend gedrag zoals angstig, onrustig zijn of juist afwezig gedrag vertonen, past in het beeld van een te hoge bloeddruk. De kat weet soms niet meer waar hij is, of heeft last van een slappe achterhand.
Oorzaken van een te hoge bloeddruk zijn niet altijd te achterhalen, maar wordt wel vaak gezien in combinatie met nierproblemen, een te snel werkende schildklier of een tumor in de bijnier. Een te hoge bloeddruk komt het meest voor bij senioren.
Bloeddrukmeting
De meting verloopt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Bij de aanzet van de staart of bij de voorpoot wordt een cuff aangelegd. De cuff wordt opgeblazen totdat er geen bloeddoorstroming meer is. Daarna loopt de cuff langzaam leeg totdat de polsslag weer is hersteld. Zo worden er minimaal 3 metingen gedaan om een betrouwbaar resultaat te krijgen.
Omdat onder stress de bloeddruk vaak hoger is, is het aan te bevelen deze in de eigen leefomgeving van de kat te doen. Hiermee krijg je een realistisch beeld van de bloeddruk.
Hieronder zie je een video van hoe de bloeddrukmeting in zijn werk gaat.
Wil jij ook weten hoe het er voor staat met de bloeddruk van je kat?
Boek dan een afspraak in via de online planner!