De trimbehandeling bij u thuis

Veel mensen zijn verbaasd als je vertelt dat je katten trimt voor je beroep. "Is dat nodig dan" is een veelgehoorde reactie, en dat is ook wel begrijpelijk. Een kat is in principe prima in staat om haar eigen vacht te onderhouden, zelfs in de rui. Maar voor het welzijn van de kat is het soms echt noodzakelijk om te trimmen, want klitten of een vervilte vacht is zeer pijnlijk voor de kat!. 

Een trimbehandeling wordt aangeraden als uw kat:

  • snel klit of een vervilte vacht heeft
  • een senior is die zichzelf niet goed meer kan verzorgen
  • een net wat te dikke gezellige kat is, die daardoor bepaalde delen van zijn lijf niet meer goed kan bereiken
  • een chronische aandoening heeft, dat zich uit in een slecht uitziende vacht
  • gehandicapt is, waardoor bepaalde delen van het lijf minder goed worden gewassen of
  • door wat voor reden dan ook, uw kat tijdelijk niet is verzorgd of ernstig is vervuild.

Ook zijn er bepaalde type raskatten, die door hun uiterlijk soms moeite hebben met het onderhouden van hun vacht. Denk hierbij maar eens aan de Pers, die een enorme wollige vacht combineert met een platte schedel en een korte nek, waardoor wassen moeilijk is. Of de Britse korthaar, die door haar ronde voorkomen net niet alle plekken kan bereiken.  

 

Wanneer u uw kat herkent in één van bovenstaande situaties, dan kunt u mij als professionele trimmer vragen uw kat te helpen. Dit gebeurt katvriendelijk en vachtsparend.  

Wat u kunt verwachten

Als ik de kat bij u thuis trim, neem ik alle noodzakelijke spullen mee. We zoeken dan samen naar een geschikte plek waar ik mijn tafel neer kan zetten.

In de tijd dat ik mij installeer, kan de kat vast wennen aan mijn aanwezigheid en de meegebrachte spullen inspecteren. Meestal hebben mijn tas en koffer een grote aantrekkingskracht op de katten. Reageert de kat angstig, dan probeer ik door het inzetten van essentiële oliën de angst te verminderen. Ook wil een lekker hapje wel eens helpen om de kat wat meer op zijn gemak te stellen.

 

In principe trim ik de kat alleen, maar is het soms wel handig als de eigenaar helpt bij het afleiden of geruststellen van de kat. 

De trimbehandeling start met het wennen van de kat aan mijn aanraking. Ik check dan meteen waar de probleemgebieden zitten, en wat er moet gebeuren. Ik krijg dan ook direct een indruk van het karakter van de kat op tafel, en weet ik wat ik kan verwachten. Bij ernstige vervilting wil ik het liefst zo snel mogelijk beginnen met scheren, omdat dit enige tijd in beslag kan nemen. Ik start vrijwel altijd aan de achterkant van de kat, omdat ze dit meestal het minst op prijs stellen. Van daar uit werk ik naar de buik en voorkant. De vacht van de kat wordt doorgekamd, om eventuele beginnende klitten op te sporen en te verwijderen. Soms maak ik hierbij gebruik van rijst zetmeel poeder, dat vet opneemt en de vacht makkelijker doorkambaar maakt. Tenslotte, als de kat het nog volhoudt, kam ik wanneer nodig de staart uit met een slickerborstel, en verwijder ik de restanten poeder van de vacht. 

Wanneer nodig wordt tussendoor een pauze ingelast, zodat de kat even weer tot rust kan komen.

 

Na de trimbehandeling maak ik mijn spullen schoon en ontsmet deze voor de volgende klant op de agenda. Uiteraard krijgt u nog vachtverzorgingstips voor de kat, zodat u zelf ook aan de slag kunt. Mogelijk maak ik nog enkele foto's, om uiteraard  met uw toestemming, later te kunnen gebruiken op social media kanalen en op deze website. U krijgt tenslotte een betaallink via uw mobiele telefoon, contante betaling is uiteraard ook mogelijk.