Vachtsparend

Ik werk volgens de niet-invasieve trimmethode, wat wil zeggen dat er zoveel mogelijk vacht wordt gespaard. De vacht van de kat heeft namelijk een isolerende en beschermende functie. Haal je de vacht weg, dan vallen deze functies ook weg. Ook het ontwollen en plukken zijn uit den boze. Bij mij zult u dus geen foto's vinden van een kat naast een enorme berg haar dat uit de vacht is getrokken. Je beschadigt namelijk de vacht en verstoort het ruiproces, waardoor klitten nóg sneller gaan ontstaan en zelfs een permanente rui kunnen veroorzaken . De haren die versneld terug groeien zijn ook nog eens minder van kwaliteit en daardoor bevattelijker voor klitten. 

Het geheel scheren van de kat gebeurt alleen in uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld als de kat sterk vervilt is. Houd er dan wel rekening mee dat de kat zijn temperatuur niet meer kan reguleren, en dat de huid gevoelig is voor beschadigingen. 

De vacht van de kat wordt alleen met een kam, slickerborstel en eventueel een tondeuse in goede conditie gebracht, meer is er niet nodig. Te vaak worden onbewust de verkeerde materialen gebruikt om de vacht te onderhouden, de furminator of de rubberen handschoen zijn hiervan goede voorbeelden. Na de trimbeurt krijgt u dan ook een op maat gemaakt advies voor het onderhouden van de vacht. 

Mocht het zo zijn dat ik veel moet scheren omdat de vacht vervilt is, dan ziet de kat er niet echt mooi uit. Dit is dan meteen een les: wacht niet te lang met een trimbehandeling!