Winterblues

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 13:43

De winter heeft een paar weken terug nog even zijn mooiste gezicht laten zien, met veel sneeuw en lage temperaturen. Mijn katten lagen vooral opgekruld op de warmste plekken in huis, het liefst zo dicht mogelijk bij de verwarming. 

Een beschadigde haar onder de microscoop

ze hadden dan ook echt last van de winterblues, maar dat gold ook voor hun vacht!

Zo tegen het einde van de winter, bij het lengen van de dagen, gaat de vacht zich langzaam aan weer voorbereiden op de zomer. De dikke wintervacht, die zo goed beschermt tegen de kou en weersinvloeden, heeft flink te lijden gehad de afgelopen maanden, en slijt zienderogen. Dat is goed te zien als je een haar onder de microscoop legt. De normaal gladde haren vertonen allemaal beschadigingen. Door deze beschadigingen draaien de haren snel in elkaar, en ontstaan er in no-time klitten. En dit geldt echt niet alleen voor de langharige katten, ook de kortharige katten kunnen klitten krijgen.

 

Als de klitten zo erg worden dat er een viltlaag ontstaat, kan de huid niet meer ademen. Hierdoor liggen huidontstekingen en zelfs wonden op de loer. Doordat de vacht zo strak aan de huid zit, doet dit de kat veel pijn. Je ziet dan ook wel eens dat de kat probeert deze vervilte stukken weg te bijten en te trekken, en dan wordt het echt tijd om de kat te gaan helpen door een afspraak te maken bij een trimmer. Nog veel beter is het natuurlijk om te proberen klitten en vervilting te voorkomen. Hoe?

 

  • Kijk naar de vacht: ligt deze mooi glad aan of zijn er allerlei pieken en plukken te zien?
  • Voel met de vingers door de vacht, om kleine klitten op te sporen
  • Een klit gevonden? Trek niet aan de klit, maar probeer deze met de vingers vanaf de huid naar de zijkant er uit te pluizen. Je kunt hiervoor ook de 2 laatste tanden van de groffe kant van de combikam voor gebruiken, maar altijd zijwaarts plukken, en de huid goed strak houden!
  • De losse haren kunnen verwijderd worden met een lauwwarm vochtig microvezeldoekje.
  • Hou de luchtvochtigheid in huis op peil, het liefst tussen de 50-55%. Door een te lage luchtvochtigheid wordt de vacht statisch, en is deze veel gevoeliger voor beschadiging, nog even afgezien van de "vonken" die overslaan bij het aaien van de kat!

Deze controles kun je dagelijks doen, zeker als de kat lekker op schoot ligt. Het wekelijks kammen van de kat is echt niet nodig, hoe meer de vacht met rust gelaten wordt, hoe beter het is!